Nieuwsbrief no 1 AntroposofieRotterdam

Mailing Antroposofie Rotterdam, verzonden op 8 oktober 2019

NIEUWSBRIEF no. 1 van AntroposofieRotterdam en omstreken

ls dit bericht niet goed leesbaar is, klik dan hier om het online te lezen.

Hartelijk dank dat u zich hebt aangemeld voor de nieuwsbrief van Antroposofie Rotterdam. Dit is de eerste nieuwsbrief over activiteiten en initiatieven in de regio en wijde omstreken. Ik hoop dat u er berichten aantreft die voor u interessant zijn. Voor een vollediger overzicht van activiteiten in de regio Rotterdam, zie de Agenda van de website Spectrum Antroposofie Rotterdam.

U bent vrij om deze mail door te sturen aan vrienden en bekenden die mogelijk belangstelling hebben voor toezending van deze nieuwsbrief. Zij kunnen zich inschrijven via deze link.

Uw eventuele reactie op deze nieuwsbrief is welkom. Voor een mailbericht, klik op info@antroposofierotterdam.nl

Met vriendelijke groet, Thea van Veen, redactie


Herfst 2019: Openbare ledenavonden van de Rotterdamse ledengroep van de Antroposofische Vereniging in Nederland (AViN) / 14 oktober Joep Eikenboom over de menskundige elementen in de vrijeschoolpedagogie; 28 oktober: Jeanine Ritter over euritmietherapie; 4 november: Gedenkstonde voor de gestorvenen; 16 december: Nard Besseling over Kaspar Hauser. Voor meer info, klik op de Agenda.


’13 oktober 11:45 uur Verteltheater ‘De aarde is van iedereen!’ in de Michaëlkerk Christengemeenschap, Lumeystraat 35, 3039ZN Rotterdam (Blijdorp). Performance door Stichting Grondbeheer in samenwerking met Verteltheater de Wisseling. Hoe blijft de aarde een vitaal geschenk voor alle kinderen die vandaag en morgen worden geboren? Het Verteltheater geeft op die vraag een hoopvol en haalbaar antwoord. De voorstelling wordt omlijst door cellomuziek en een kleurrijk decor. De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Grondbeheer.Voor verdere info, klik op de website.


13 oktober: Kamermuziekconcert in Gouda, Shostakovich & Brahms / Iedere tweede zondag van de maand om 15:15 uur zijn er kamermuziekconcerten op hoog artistiek niveau in het historische gebouw van Sociëteit De Reunie, georganiseerd door de Stichting Goudse Kamermuziek Concerten, adres: Oosthaven 1, 2801PC Gouda. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeting bij een hapje en een drankje. Kaarten zijn online te bestellen op de website van de Stichting. Voor meer info, klik op

Kamermuziekconcerten-Goudapdf


16 november, Seminar 'Heb ik weer ...' georganiseerd door de Rotterdamse initiatiefgroep Overbruggen, bestaande uit mensen van ledengroep AViN Rotterdam en de Michaëlkerk, Christengemeenschap. Thema: Hoe werkt de engel in ons lot? 'We gaan ons speels en serieus bezighouden met zaken die gebeuren in ons leven en onderzoeken of voorvallen misschien een bedoeling hebben. Gaan we onze levensweg alleen of zijn er soms onzichtbare metgezellen?' Locatie: Rudolf Steiner College, Tamboerstraat 9, Rotterdam. Voor meer info, klik op de website.


19-23 november Tentoonstelling schilderijen Engelen inZicht, opening 19 november, 20:00, locatie: Agnietenkapel, Markt 100, 2801 GR Gouda. Parkeren: garage Nieuwe Marktpassage. Voor meer info, klik op Tentoonstelling-EngelenInZichtpdf


Tekenen en schilderen in Gouda, bij Gerard W. Rietbergen, docent en beeldend kunstenaar / Het atelier GouwePalet is gelegen op een ruime zolderververdieping met volop daglicht. Iedereen kan er terecht. De onderzoekende professional, de enthousiaste kunstliefhebber, de kleurenleerspecialist, de portret- en modeltekenaar, de vrolijke, spontane starter en natuurlijk voor allen die hun werk meer diepgang willen geven, de eigenstijl-ontdekkers, de zichtbaar-makers.. Locatie: Omlooppad 2a, (naast basisschool De Ridderslag), 2805RZ Gouda. Meer info, klik op: www.gerardrietbergen.nl


Cursussen op maat bij Frits Bolk, antroposoof, kunstzinnig therapeut, astroloog / Op de website Atelier de Dierenriem staan cursussen die worden gegeven bij voldoende deelnemers (3 of 4), adres Donker Curtiusstraat 26a 2, Rotterdam (Blijdorp). De inhoud van een cursus kan worden aangepast aan wensen van de deelnemers. Waar mogelijk worden groepjes cursisten met gelijke belangstelling gevormd. Privéles is ook mogelijk. Klik op Atelier De Dierenriem


Het Drempeltheater is weg naar de opvoering van het 3e mysteriedrama op 9 februari in Theater Zuidplein / Na de opvoering van het 2e mysteriedrama op 10 februari 2019 zijn de spelers met enthousiasme meteen doorgegaan met repetities voor het 3e drama. Nieuw: Op 1 september was de feestelijke ingebruikneming van Openluchttheater Sophiahof in De Lier. Klik op www.drempeltheater.nl. U vindt daar ook de aankondiging van de conferentie over het 3e drama in het Rudolf Steiner College Rotterdam op 26 januari 2020.


Biografie van Emil Molt. Hij was de ondernemer die in 1919 de eerste Waldorf-school initieerde en financierde. De gezamenlijke biografie van Berta en Emil Molt is geschreven door hun kleindochter, Sophia Christina Murphy-Molt, en uitgegeven door de Vereniging voor Vrije Opvoedkunst. Van haar oma erfde ze alle brieven en dagboeken van haar grootouders. Deze vormen de basis voor dit boek waarin naar voren komt wat Emil Molt tot zijn daden inspireerde en welke offers hij voor zijn ideaal heeft gebracht. Het is boeiende, ontroerende literatuur. De biografie werd feestelijk gepresenteerd op de recente manifestatie Waldorf 100. Frans Lutters, die het voorwoord schreef, interviewde voor een publiek van 200 mensen de pittige oude dame (1937), die voor de gelegenheid uit Amerika was overgekomen. Het boek werd vertaald door Henk van Oort. U kunt het bestellen (€ 19,99, excl. verzendkosten) met een mail aan info@vrijeopvoedkunst.nl met uw naam en adresgegevens. U ontvangt dan een bevestigingsmail met opgave van het totale bedrag.


Eliant petitie voor schermvrije dagverblijven, kleuter- en basisscholen

Op de recente conferentie Soul of Europe in Brussel hoorde ik een vurig betoog van arts Michaela Glöckler over de schadelijke inwerking van digitale media op de hersenontwikkeling van jonge kinderen. Bovendien remmen deze media de kinderen in hun natuurlijke bewegingsdrang. Schrikbeeld: de overheid verplicht scholen tot het inzetten van digitale media. In Nieuw-Zeeland is dit al bij wet geregeld. Kinderen hebben voor de ontwikkeling van lichaam, ziel en geest ervaringen van de reële, zintuiglijke wereld van ruimte en tijd nodig. Michaela is een EU-Eliant-actie begonnen met de eis dat we zelf mogen bepalen tot welke leeftijd onze scholen beeldschermvrij zijn. KLik op petitie Eliant om deze eis te onderschrijven. Met elkaar maken we het verschil! Eliant = Europese Alliantie van Initiatieven voor toegepaste Antroposofie, onder auspiciën van Dr.med Michaela Glöcker.


29 december – 4 januari cursus STERREN EN PLANETEN bij Michiel Rietveld in centrum La Genete, midden Frankrijk. / Michiel is al zijn hele leven actief in de biologisch-dynamische landbouw. In deze cursus biedt hij, ook door originele oefeningen, inzicht in de continu veranderende wereld van vaste sterren en planeten en behandelt hij hun samenhang met de natuur. Ook wordt de mensheidsontwikkeling en de esoterische kant van de kosmos behandeld, met diepgevoelde eerbied. Er zijn al aanmeldingen, het aantal cursisten is beperkt. Klik op www.michielrietveld.nl. info ook verkrijgbaar bij Lida Veringmeier in Rotterdam, 06-06 41 27 74 74, die al meerdere cursussen op La Genete heeft gevolgd.


Hoogbegaafd, nieuwe uitgave, no. 65, in de serie Gezichtspunten. Klik op De 7 nieuwste uitgaven


8 oktober 2019

• www.antroposofierotterdam.nl