Nieuwsbrief no 3 Antroposofie Rotterdam

Mailing Antroposofie Rotterdam, verzonden op 10 december 2019

NIEUWSBRIEF no.3 van AntroposofieRotterdam en omstreken

ls deze mailing niet goed leesbaar is, klik dan hier om hem online te lezen.

Hierbij ontvangt u nieuwsbrief no. 3 over activiteiten en initiatieven in de regio Rotterdam en wijde omstreken. Als u positief bent over deze nieuwsbrief, kun u hem misschien doorsturen aan iemand die er mogelijk belangstelling voor heeft? Men kan zich inschrijven via deze link. Nieuwsbrieven no. 1, 2 en 3 zijn te vinden op de website Spectrum Antroposofie Rotterdam in de rubriek Nieuwsbrief, onderaan de linkerkolom.

Feedback is welkom op info@antroposofierotterdam.nl Met vriendelijke groet, Thea van Veen, redactie


ma. 16 dec, 20:00, Kaspar Hauser in relatie tot het Jezuskind in het Rudolf Steiner College Rotterdam. Lezing door Nard Besseling.

Op deze openbare ledenavond van de Rotterdamse AViN* ledengroep gaat Nard Besseling in op de missie van Kaspar Hauser. De lezing wordt omlijst door muziek van Johann Sebastian Bach en Franz Schubert door pianist Herman van Rooyen. Als jaarfeestviering wordt de avond feestelijk afgesloten met iets lekkers om te eten en te drinken. Lees-meer-over-de-inhoud.pdf

Nard Besseling (1957) leeft en werkt vanuit de overtuiging dat mens zijn de belangrijkste drijfveer in het leven is. Inspiratie voor dit spirituele humanisme vind hij in het werk van Rudolf Steiner, de kunst van Rafaël en de levensloop van Kaspar Hauser. Klik voor zijn huidige werk op Utz Verzendantiquariaat.

Belangstellenden zijn van harte welkom. Na afloop is er gelegenheid voor een vrijwillige bijdrage. Locatie: Rudolf Steiner College, Tamboerstraat 8, Rotterdam. Tijd: 20.00-21.45 uur. Inloop vanaf 19.45 uur. Na afloop is er gelegenheid voor een vrijwillige bijdrage.


za. 21 december, 17:00 Oberufer Kerstpel in de Michaëlkerk Rotterdam.

" 't Is wonder hoe ment keert of wendt..." De kompanij zoekt het godskindekijn. Die zoektocht is begonnen met de repetities waar we met vallen en opstaan - "Past erop! So glad als een spiegel!" - het spel tot leven proberen te brengen. Al zingend en struikelend over de eigenzinnige woorden komt het kerstspel tot leven. U bent van harte uitgenodigd om de uitvoering mee te maken. Eventueel kunt u de generale repetitie bijwonen op maandag 16 december om 20.00 uur in de kerk. Na afloop van de opvoering is er gelegenheid tot een vrijwillige bijdrage. Adres: Lumeystraat 35, Rotterdam-Blijdorp.


zo. 29 december Sterrencursus met Oud & Nieuw in Frankrijk bij Michiel Rietveld in zijn centrum La Genete. 'Ontsluit voor jou het raadsel van de sterrenwereld. Van herkenning via begrijpen naar inzien. Een indrukwekkende verdieping van die altijd aanwezige majestueuze sterrenwereld. Die zo troostrijk kan zijn en bij elke kleine stap overmatig veel vreugde geeft. Je neemt een individueel aandachtspunt mee naar huis. Ga het nieuwe jaar in met sterrenvoornemens.' De cursus gaat zeker door en heeft als onderdeel 'aarderoeren', een beleving op zich. Aanmelden via de website La Genete.

Voor de vijf cursussen van Michiel Rietveld in 2020, klik op Programma-2020-La-Genete.pdf Hier is aanvullende info te vinden over de sterrencursus, die ook in 2020 wordt gegeven. Als ervaringsdeskundige is Lida Veringmeier bereikbaar om u desgewenst meer over Michiels cursussen te vertellen, T: 06 4127 7474.


za. 11 januari 2020, 20:00, Oberufer Driekoningenspel in de Michaëlkerk Rotterdam. Het spel wordt opgevoerd door de spelersgroep van vrijeschool Widar in Delft. U bent van harte uitgenodigd. Na afloop is er gelegenheid tot een vrijwillige bijdrage. Adres: Lumeystraat 35, Rotterdam-Blijdorp.


26 januari en 9 februari in Rotterdam: Vooraankondiging Conferentie over resp. opvoering van De Wachter aan de Drempel, het derde mysteriedrama van Rudolf Steiner, door het Drempeltheater in Theater Zuidplein in Rotterdam. Voor meer info, zie de flyer-conferentie-opvoering-3e-Mysteriedrama.pdf. De kaartverkoop begint op 15 december bij Theater Zuidplein.


Kom zingen in het Vondelkoor! In de hal van het Rudolf Steiner College, Tamboerstraat, Rotterdam repeteert wekelijks op dinsdagavond het Ouder- en Vriendenkoor van de school, onder leiding van Hans Barkmeijer. De naam Vondelkoor dateert uit de tijd dat de bovenbouw was gevestigd aan de Vondelweg. Alle stemmen - sopraan, alt, tenor en bas - zijn welkom! Het repertoire is hoofdzakelijk klassiek, met het accent op bekende en grote werken van beroemde componisten zoals Brahms, Mozart, Vivaldi, Händel, Bruckner... Meer info vindt u in de Flyer-Vondelkoor.pdf

Kom vrijblijvend eens langs op een repetitieavond en ervaar hoe stimulerend zingen kan zijn! Nadere info bij Tom Graat, T: 06-1988 9121, E: tomgraat@yahoo.com.


Columns van Hugo Verbrugh, weinig bekend. Al sinds 2003 schrijft Hugo Verbrugh columns voor De Ster, een huis-aan-huisblad in Rotterdam-Kralingen. Sinds 2014 is De Ster on-line en verschijnt er wekelijks een geestrijke column van Hugo. Hij schrijft over actuele zaken in Kralingen, Rotterdam en de wereld waarin we leven. De column die bij mij langs kwam, was getiteld Dankbaarheid, een fenomeen en ging over de levenseindebegeleider die eraan zit te komen voor de 'laatste-levensfase-mens'. Klik op Ster-on-Line om de column te lezen.

Hugo Verbrugh (1937) is arts en filosoof en was van 1967-2002 docent geneeskunde en filosofie aan de Medische Faculteit Rotterdam, nu Erasmus MC. Zie Wikipedia voor verdere info.


Unsere grosse kleine Farm. Deze hartveroverende film draait momenteel in Duitse bioscopen en gaat over over het waargebeurde verhaal van John Chester (filmregisseur) en Molley Chester (kookexpert), beide grotestadsmensen. Ca. 10 jaar geleden namen ze het onconventionele besluit om Los Angeles te verlaten en 100 km verderop een ander leven op te bouwen op een boerderij met uitgedroogd braakliggend land, vrijwel zonder flora en fauna. Door consequent in te zetten op biodiversiteit, te vertrouwen op de wijsheid van de natuur en het leven zelf, veranderden zij - met hulp van jongeren uit de hele wereld - het schrale land in een harmonisch ecosysteem van 80 ha, nu Demeter gecertificeerd. Onmisbaar was hierbij de inzet van hun vriend Ray, die zich door geen enkele plaag of tegenslag liet ontmoedigen. Biodiversiteit bleek het antwoord op alle problemen. Mooie film, fijne humor, ook leuk om met kinderen te kijken! Gesproken taal en ondertitels Duits of Engels. Ik heb hem voor € 14,99 gekocht bij JPC. Alleen al de trailer is leuk om te zien!


Net verschenen boek: Antropoosofie en astronomie Dit boek bevat de maandelijkse brieven over een thema uit de astronomie, die Elisabeth Vreede schreef van 1927 tot 1930. Ze werd geboren in Den Haag en studeerde astronomie en filosofie in Leiden. In Berlijn leerde zij Rudolf Steiner kennen. Samen met Ita Wegman vormde zij de kritische noot in de jonge antroposofische beweging. Haar brieven vormen mede de grondslag van de antroposofische visie op kosmos, sterren en planeten. Voor het eerst zijn ze nu in een Nederlandse vertaling verschenen. Willem Hendriks verzorgde deze vertaling voor uitgeverij Nachtwind.

Het boek telt 400 pagina's, heeft een hardcover en een leeslint en is voorzien van talrijke illustraties van Brigitte Beck. U kunt het boek bestellen door een mail te sturen aan Via Libra. De prijs is € 45, excl. verzendkosten.

• www.antroposofierotterdam.nl